3.3/5 - (3 votes)

נכנסתם לרכב, הכנסתם את המפתח לסוויץ', אתם מוכנים להתחיל בנסיעה לעבודה, הביתה או לכל מקום – אבל משהו לא בסדר. צליל מוזר עולה מהמנוע או מתיבת ההילוכים, במקרה המלחיץ במיוחד לא נשמע צליל כלל, וכך או כך נראה שהרכב מסרב להתעורר לחיים.
אוי לא, הרכב לא מניע. מה עושים עכשיו?

סיבות אפשריות לבעיה בהתנעת הרכב

מפתחות במתנע

על מנת להניע רכב יש צורך במקור אנרגיה שיספק את החשמל למערכת ההנעה, ממש כמו סוללה לסמארטפון או ללפטופ. מקור האנרגיה הזה ברכב מכונה מצבר, כך שבדרך כלל אם הרכב לא מניע פירוש הדבר שקיימת בעיה כלשהי או במצבר עצמו או בקשר בינו לבין יתר המערכות של הרכב.

  • מצבר שבק חיים: בחלק גדול מן המקרים המצבר פשוט לא מצליח להניע את הרכב. זה יכול לקרות אם השארתם בטעות את האורות דלוקים כשיצאתם מן הרכב בפעם הקודמת, או אם השארתם את הרדיו דולק וכו'. במקרה כזה, הרכב משתמש בהספק החשמלי שהצטבר במצבר בנסיעה הקודמת כך שלא נותרת בו אנרגיה כדי להתניע את הרכב מחדש. במקרים אחרים יתכן שהמצבר שמותקן ברכב הוא פשוט מצבר ישן שכבר מתקשה להתמודד עם המשימה השגרתית שביצע בשנים האחרונות והגיע הזמן להחליפו, ישנו שירות הזמנת מצבר עד אליכם לנוחות מירבית ולחסכון בזמן מבוזבז של הגעה למוסך.
  • אלטרנטור תקול: האלטרנטור הוא חלק אחר במנוע המשמש להטענת המצבר. לעיתים קורה שהמצבר עצמו בסדר גמור, מלא ותקין ואפילו חדש לגמרי, אולם דווקא האלטרנטור הוא זה שכושל.
  • סטרטר מקולקל: הסטרטר (מתנע) הוא החלק שמופעל על ידי המפתח שמסובבים כדי להניע את הרכב, ולעיתים גם הוא מתקלקל.
  • ואולי זה האימובילייזר? קודן הרכב אמור להגן על הרכב מפני ניסיונות פריצה וגניבה, אבל לעיתים הוא עומד לכם לרועץ כשדווקא הוא לא משחרר את הנעילה על אף שהקשתם את הקוד הנכון.

אלה הן הסיבות הנפוצות, וכמובן שיתכן שתהיינה סיבות נוספות כמו פיוז שרוף, חוסר קריטי בדלק או בעיה אחרת במנוע שניתנת לגילוי רק על ידי מכונאי מנוסה.

מה עושים כשהרכב לא מניע?

אם הבעיה אכן חשמלית, בדרך כלל ניתן לפתור אותה לפחות באופן זמני באמצעות הטענה עם כבלים דרך רכב אחר. כלומר, לרוב אפשר לבקש מרכב אחר להתקרב אל הרכב שלא מניע, לחבר בעזרת כבלים את הקוטב השלילי במצבר שלו אל הקוטב השלילי במצבר שלכם וכנ"ל לגבי הקוטב החיובי – וכך המצבר השני יניע את הרכב הבעייתי. לשם כך מומלץ מאוד להחזיק כבלים ברכב על כל צרה שלא תבוא.

רוב הרכבים על כבישי ישראל כיום הם רכבים אוטומטיים וללא הילוכים, אבל אם במקרה מדובר ברכב עם הילוכים ידניים, יתכן שניתן יהיה להטעין את המצבר גם באמצעות דחיפתו.

אם הצלחתם להניע את הרכב בשיטה כזו או אחרת, מומלץ לנסוע למוסך בהקדם האפשרי על מנת לבדוק את הבעיה. גם אם לא הצלחתם אלא הזעקתם גרר, מוטב לגרור את הרכב ישירות למוסך. זכרו: הבעיה בהנעה יכולה לחזור על עצמה כבר בנסיעה הבאה ולמעשה ברגע שתכבו את המנוע – לכן אין להתמהמה בתיקון.